Aici adaug anime-urile pe care le-am vazut, catalogate pe genuri.
Fiecare anime prezentat contine o mica descriere si galerie foto, pe langa acestea, majoritatea anime-urilor au si coloana sonora, melodii in format audio mp3, pe care le puteti asculat online sau descarca.
Gasiti gratis: poze, imagini si melodii anime mp3. De asemenea, puteti sa adaugati opiniile si comentariile personale despre aceste anime pe forum.
Daca va plac anime-urile, e bine sa cunoasteti si cate ceva despre istoria acestui gen de animatie.
In continuare puteti citi o scurta descriere si istorie a genului anime.
Anime este un cuvant japonez care la rândul lui este o abreviere a cuvântului englez "animation", însemnând animatie. Este un gen specific de desen animat. In Japonia filmele de animatie sunt foarte îndragite.
Desi în Japonia termenul este folosit pentru a denumi orice film de animatie, în Europa si America termenul se refera în general numai la animatia japoneza. La originea anime-ului sunt benzile desenate japoneze numite manga, reviste cu poze desenate si fraze / dialog asociat la fiecare poza.
In perioada anilor `70-`80 pentru definirea acestui gen de animatie era folosit cuvantul "japonimatie", fiind inlocuit cu "anime" la mijlocul anilor `90.
In genul anime se pune mare accent pe expresiile faciale ale personajelor pentru a exprima stari emotionale si gânduri, in majoritatea anime-urilor (dar nu in toate), personajele sunt desenate cu ochi mari,
In anime-uri sunt intalnite toate genurile tipice cunoscute, inspirate din povesti, nuvele sau filme, cum ar fi: actiune, aventura, comedie, drama, s.f, etc; si unele genuri specifice, de exemplu: shojo, shonen, si altele.
- Shojo (sau shoujo) este termenul japonez pentru "domnisoara" sau "fetita", preluat original din limba chineza si se refera in special la fetele tinere (cu varsta cuprinsa intre 7-18 ani). Genul Shojo de obicei este îndreptat spre vizionarea de catre fete. Exemple din aceasta categorie sunt: Kaleido Star, Fruits Basket, Mermaid Melody.
- Shonen (sau shounen) este termenul japonez pentru "baietel", literar inseamna "ani putini" si se refera in general la copii cu varsta cuprinsa intre 7-18 ani. Exemple de anime din aceasta categorie sunt: Dragon Ball Z, Digimon, Naruto.
Primul anime a fost realizat si ecranizat in 1917, era un clip de doua minute cu un samurai care încerca sa îsi testeze noua sabie pe tinta sa, dar mereu era înfrânt de catre aceasta.
Începutul secolului al XX-lea a marcat dezvoltarea proiectelor anime, odata cu experimentarea tehnicilor acestui gen de animatie în Franta, Germania, Statele Unite ale Americii si Rusia.
Anul 1930 este anul când animatia devine alternativa nararii, comparate cu industria subdezvoltata a actoriei (live-action). Spre deosebire de America, industria live-action ramâne în Japonia o piata mica.
Lipsa actorilor vestici, de exemplu, a facut aproape imposibile realizarea filmelor a caror actiune se desfasoara în Europa, America sau lumi fantastice care nu implica Japonia. Animatia a permis artistilor sa creeze cu usurinta orice personaje si locatii.
Succesul filmului din povestea "Alba-ca-Zapada si Cei Sapte Pitici" al lui Disney din 1937 influenteaza animatorii japonezi. Osamu Tezuka a adaptat si simplificat numeroase tehnici de animatie Disney pentru a reduce costurile si numarul cadrelor în productie.
În timpul anilor '70, are loc o crestere a popularitatii seriilor manga, care ulterior au fost animate, în special cele create de Osamu Tezuka, care a fost numit o "legenda" si „zeul manga". Munca sa si a altor pionieri în domeniu au inspirat caracteristici si genuri care sunt elementele fundamentale ale anime-ului de astazi.
Genul robotic (cunoscut ca "Mecha" in afara Japoniei), de exemplu, a luart forma prin Tezuka, s-a dezvoltat în genul Super Robotului prin Go Nagai si altii, si a fost revolutionat la sfârsitul deceniului de Yoshiyuki Tomino, care dezvoltaze genul Robotului Adevarat. Anime-urile cu roboti precum seriile Gundam si Macross au devenit clasice în anii '80, stilul robotic fiind cel mai comun în Japonia si restul teritoriilor. In aceasta perioada genul anime devine mai popular în mainstreamul japonez (desi mai putin ca seriile manga) si cunoaste o expansiune în productie.
Seriile anime cunosc expansiunea în magazinele de peste ocean în anii '90 si chiar mai mult dupa anul 2000. O popularitate deosebita capata super-seriile Dragon Ball si Naruto.
In ultimii ani, dupa 2000, tehnicile asistate de calculator, grafica 3D, au inceput sa fie folosite si la crearea filmelor si serialelor anime, practic s-au generalizat.
In secolul XXI incep sa devina populare si sa se dezvolte si genurile psihologice, precum Death Note sau XXXHOLiC.
Tehnicile anime sunt utilizate în seriale televizate, publicitate, productii cinematografice si video, jocuri pentru computer etc.